Help, een Faceboek – Voorbereiding Workshop 1

Stap 1: We lezen Help!

In 2018 verscheen bij de digitale uitgeverij vzw de Scriptomanen een herwerkte en geactualiseerde herdruk van een jeugdroman van Ina Stabergh, Help!

Op de achterflap lezen we het volgende over dit boek:

Sommige jongeren zijn de school beu, ze spijbelen en maken het de leerkrachten en medeleerlingen moeilijk. Ze schoppen herrie en halen slechte cijfers. Ook Vicky haat de school waar zij sinds haar kleuterjaren haar dagen doorbrengt… Ze is dringend aan een nieuw leven toe. Niemand kent haar zoals ze echt is. Voor elke gelegenheid zet zij een ander ‘gezicht’ op. Achter dat masker voelt zij de pijn van het zich steeds in bochten wringen. Zij wil verdwijnen… Via allerlei omwegen komt Vicky, samen met Anouk, terecht in Amsterdam.

Help! is een boek dat geen enkele prangende vraag uit de weg gaat en de jongeren op een eerlijke manier confronteert met brandend actuele thema’s. Ina Stabergh publiceert op eigenzinnige wijze novellen, romans, poëzie en toneel. Macht en onmacht, succes en mislukking, romantiek en ruwe werkelijkheid zijn thema’s die vaak terugkomen in haar werk.

Deze jeugdroman gebruiken we als uitgangspunt voor leerlingen van de tweede graad middelbaar onderwijs om een Faceboek te schrijven. Alle deelnemers aan het project, jongeren en begeleidende leerkrachten, lezen het boek.

Stap 2: We maken een FB-groepspagina

De redactie maakt een FB-groepspagina aan voor de school (openbaar) met als titel Help, een Faceboek van… (naam) In de beschrijving stelt de redactie de school voor, de deelnemers aan het project en het project zelf: dat we een ‘Faceboek’ schrijven, geïnspireerd door de jeugdroman Help! van Ina Stabergh. Zoals je een boek kunt verfilmen, of er een toneelbewerking van maken, bewerken wij de jeugdroman voor Facebook, met de middelen die de sociale media ons ter beschikking stellen.

Stap 3: We vormen 6 Teams

De zes klassen die deelnemen aan het project, vormen elk een Team, telkens op naam van een personage.

 1. Team Dirk
 2. Team Marianne
 3. Team Vicky
 4. Team Rik
 5. Team Anouk
 6. Team Michiel

In Stap 5 zal elk Team een FB-pagina aanmaken, telkens op naam van het personage. Het verhaal zal vervolgens verteld worden in 3 Berichten (op Facebook) per personage. In zo’n Bericht (= post) kunnen we gebruik maken van tekst en foto’s, eventueel ook van filmpjes. We hebben dus schrijvers, fotografen en filmmakers in elk team nodig, maar ook mensen die bijvoorbeeld kunnen acteren of model staan in de foto’s en de filmpjes. De Berichten zullen dan in de juiste volgorde gelinkt worden naar de FB-groepspagina, zodat wie dat wil het hele verhaal via deze Berichten kan volgen.

Met deze opdracht in het achterhoofd, gaan we eerst in

Stap 4: Brainstormen & Scenario Schrijven

Welke info zetten we op de FB-pagina van ons personage? Welke foto of foto’s gebruiken we daarvoor? En hoe vatten we het eerste Bericht van ons personage op? Welke tekst schrijven we? Hoe illustreren we die? Wie doet wat? Hoe pakken we het aan?

Hieronder wordt de korte inhoud van de Berichten weergegeven, in de juiste volgorde. Het gaat telkens om een Bericht 1 van het personage.

 1. Dirk: Het ging niet goed, thuis, met Vicky (hij geeft daar een paar voorbeelden van). En nu is ze weggelopen. Dirk start deze Facebookgroep Help, een Faceboek van… om Vicky op te roepen iets van zich te laten horen en terug te keren naar huis.
 2. Marianne: Het liep goed fout op school, met Vicky (zij geeft daar een paar voorbeelden van). En nu is ze weggelopen. Marianne doet even goed een oproep aan Vicky om iets van zich te laten horen.
 3. Vicky: Zij antwoordt met een nieuw aangemaakte FB-pagina en vertelt hoe ze weggelopen is van thuis (‘afscheidsbrief’ ouders).
 4. Rik: Onderweg is het verkeerd gelopen met Vicky (ze zit nu bij de krakers). Rik wil even kwijt dat hij er niets mee te maken heeft. Het is niet duidelijk wat er precies is misgelopen… en wat er van Vicky is geworden.
 5. Anouk: Zij heeft Vicky leren kennen bij de krakers en is haar vriendin geworden. Anouk laat weten op een nieuw aangemaakte FB-pagina dat ze gevlucht zijn uit het gekraakte huis. Ze zijn nu samen op pad.
 6. Michiel: Hij heeft Vicky en Anouk ontmoet in een opvangtehuis in Amsterdam. Het gaat prima met hen, men moet zich geen zorgen maken over hen. En iedereen moet Vicky en Anouk nu vooral met rust laten. (In werkelijkheid zijn Anouk en Vicky teruggekeerd naar Neerpelt, waar zij Michiel tegen het lijf liepen, die al een tijdje in een leegstaand huis is ondergedoken. Vicky is verliefd geworden op Michiel. Zo kwamen zij op het idee de wereld te laten geloven dat ze met z’n allen in een opvangtehuis in Amsterdam zitten, zodat niemand hen hier in Neerpelt zal zoeken).

Stap 5: De 6 Berichten schrijven & illustreren

Als de Teams hun Scenario voor elk van de 6 Berichten geschreven hebben, dan kunnen ze die in de juiste volgorde publiceren op hun FB-pagina, en linken naar de FB-groep.

Zijn we zo ver, dan kunnen we overgaan naar Workshop 2, waarin we gaan brainstormen en een scenario schrijven rond een tweede Bericht.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.